Jobbar på FTV i Västra Götaland. och vi får rekommendationen att munskydd kan ersättas med visir?
FTV har utsatt en ”grindvakt” som kollar med patienter innan de kliver in på kliniken att de inte har luftvägsinfektion. Enligt min chef ska vi utgå i från att våra patienter är friska.
Fast när jag lyssnade på Mikael Zimmerman nämnde han att vi ska betrakta oss som vårdenhet där vi utgår i från att patienter kan vara smittsamma. Hur ska vi anställda ställa oss i denna fråga?
Bra dokument från Folkhälsomyndigheten som både Peter Lundholm och Yvonne Nyblom hänvisar till. Det är viktigt för tandvården, som så många andra aktörer, att alltid hålla sig à jour med myndigheternas rekommendationer samt aktuella rapporter om rådande situationer. Det är alltid en skyldighet som vårdgivare.
Förutom coronavirus så cirkulerar ytterligare ett antal stammar med olika influensavirus som också är viktigt att ta höjd för i klinikernas hygien och smittskyddsarbete. Se länkar nedan:
https://www.folkhalsomyndigheten.se/globalassets/statistik-uppfoljning/smittsamma-sjukdomar/veckorapporter-influensa/2019-2020/influensarapport-2020-12.pdf
Se även artikel i tidningen Infektionsläkaren avseende Influensasäsongen 2017-2018 sidan 7 i tidningen
https://infektion.net/wp-content/uploads/2018/11/il_3_18_ma.pdf
Det är alltid viktigt att ha bästa möjliga hygien och smittskyddsarbete och att i varje klinisk behandlingssituation värdera risker både för patienter och personal.
Inför varje enskild behandlingssituation ska alltid patientens hälsosituation värderas och lämpligheten i att vid att utföra planerad behandling — det ingår i terapiplanering och riskbedömning. Däri inbegripet att inte bara värdera allmänt hälsotillstånd utan patientens dagsaktuella form eller skörhet (Frailty).
Kojima G et al, (2019) Frailty syndrome: implications and challenges for health care policy
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6385767/#b16-rmhp-12-023
Fried LP (2001) Frailty in Older Adults: Evidence for a Phenotype
https://academic.oup.com/biomedgerontology/article/56/3/M146/545770
Personlig skyddsutrustning (PPE, Personal Protective Equipment) ska alltid anpassas efter riskbedömning av vilken typ av ingrepp och på vilken patient det ska utföras. Val av skyddsutrustning blir olika utifrån vilken situation vårdutövarna står för. Det är fr.a. väsentligt hur personal handhar PPE. Träning är viktigt! Felaktigt använt munskydd ger självklart ett sämre skydd. Det är de sammanlagda hygien- och smittskyddsåtgärderna som behöver värderas. Samtliga åtgärder som innefattas i basala hygienrutiner.
Avancerad PPE ska användas vid vård av konstaterat sjuka men dessa individer ska inte behandlas på en vanlig poliklinisk tandvårdsklinik utan av personal med specialkompetens. Detta om behandlingen är så pass akut att den inte kan planeras till ett senare lämpligare tillfälle.
Tandvården ska självklart utgå från att vara vårdinrättning och alla rutiner vara därefter, men det är en stor skillnad i handhavande av patienter som behandlas i öppenvård (typ tandvård) och i sluten vård (typ sjukhus). /Mikael Zimmerman