top of page
Panelen består av:
-
Chaim Zlotnik- Ordförande tandläkarförbundet
-
Peter Lundholm- Sakkunnig inom Oral hälsa och tandvård, Socialstyrelsen
-
Bodil Lund, Ordförande i tandvårdsstrama och Professor vid Universitetet i Bergen.
-
Mikael Zimmerman-Tandläkare och docent. Expert på Hygien inom tandvården
-
Yvonne Nyblom, Ordförande Hygienistföreningen
-
Olle Sahlin, Ordförande Tandteknikerförbundet
-
Lars Olsson, Näringspolitisk chef på Privattandläkarna.
-
Anders Jonsson, Kvalitetschef Tandläkare Praktikertjänst.
-
Marie Udén, Ordförande Svenska Tandsköterskeförbundet
-
Lars Sjödin, Försäkringsodontologisk koordinator, Försäkringskassan
bottom of page
Våra visir ær inte heltæckande. Så måste man skilja på en stænkande procedur och en aerosolskapande procedur. Det ær två olika saker ur riskhænseende.
/Bodil
Hej
Jag tycker att man absolut ska avråda från att bara bruka visir utan munskydd. Vi vet att aerosolproducerande procedurer ær høg risk før spridning av covid-19 dær aerosolen blir en sorts blandning mellan droppsmitta och luftburen smitta. Och kombination visir och munskydd ær helt enkelt ett bættre skydd mot detta.
Munskydd har dessutom visat sig vara bra før att skydda omgivningen mot covid-19. Om behandlaren ær strikt att anvænda munskydd så tycks risken, att patienterna smittats nær behandlaren ær smittsam, vara liten. Det ær istællet kollegorna som varit mer utsatta før att umgænge sker utan skydd t ex i fikarummet och på møten.
Bæsta hælsningar
Bodil
Frågan har varit uppe tidigare och ett heltäckande visir kan lösa behovet av munskydd. https://vardgivarguiden.se/nyheter/2020/februari/andningsskydd-och-visir/
Hälsar
Anders Jonsson
Beror helt och hållet på vad som skall utföras för åtgärd. Visir är ett bra stänkskydd under förutsättning att det används korrekt. Korrekt användning av visir betyder att visiret ska täcka hela ansiktet.
Med arbete med high-speed, roterande instrument och ultraljud är det en ytterligare säkerhet att komplettera med kirurgiskt munskydd klass II.
Depuration med handinstrument genererar bara stänkt och inget annat.
Inte att glömma triagering: en av de enklaste och bästa anamnesfrågorna till patienter vid varje besök: Hur mår du?
Triagering ska vårdutövare alltid ha. Mår patienten bra kan så kan arbetet fortsätta efter gängse rutiner. Säger de nej eller är tveksamma så bör det föranleda fortsatt anamnes och utröna vad som är problemet. Febermätning kan vara bra komplettering.
Detta inte bara i coronatider — tandvården ska alltid ha den aktsamheten om patienter.
Med vänlig hälsning,
Mikael